Врбица

Врбица се налази поред старе трасе пруге Беч–Истамбул на јужном делу троугла трију река Тиса-Мори-Златица на равничарском терену, средња надморска висина села је 85м. Са севера се граничи са Банатско Аранђеловом, јужно са Мокрином, источно са Валкањ и западно са Чоком. Поднебље континенталног типа са много ветрова, претежно са југо источног правца.

По неким расположивим подацима утврђено је да село под именом EgyházasKér први пут се помиње у документу коју је издала Арадски –Чанадски Владичански двор од 09.фебруара 1247 године. По овом документу назив села се састоји из два дела. Први део представља Egyház (што представља цркву ) док други део је име племена Kér које је насељавао ову територију. Насеље је уништено 1282 године, а поново насељено од стране племенске заједнице 1337 год. Релативно миран период у историји села било је до доласка турских освајача 1526 године када је село поново разорено. На основу других располоижвих података село је формирано након повлачења турака са територије Баната. Настала је 1785 године, када је из околине Сегедина колонизовано неколико мађарских породица. Ову територију на лицитацији купио је Барон Марцибањи и почео поновно насељавање. На једној карти од 1885 године коју је израдио за Торонталски округ Генцзy Пал (Gönczy Pál) село је означено као Вербицза, као и у матичним књигама из тог периода. По попису из 1900 год. у селу је било 138 кућа и 927 житеља. Након Трианонске конференције и одлуке од 04. јуна 1920 године село је припало тадашњој краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Од тада је промењено име села са дотадашњег EgyházasKér у Врбицу највероватније због великог броја постојећих врбових дрвећа која су се налазила на овој територији.

САВЕТ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ броји 7 чланова. Председник Савета је дипл. инг. Косо Роберт.

ServiceImgУдружење "Златна Буба" је формирана 2002. У току је формирање Актива жена «Маргарета« која има 32 чланова и радиће на успостављању мултиетничке сарадње, еколошком развоју села у руралним срединама, поспешивању креативности код жена и младих, борбу за побољшање квалитета живота жена које живе на селу и смањење дискриминације према женама. Исто се очекује и регистрација Културно Просветног Друштва „Arany János” које ће радити на очувању изворних вредности и популаризације књижевности и осталих културнних достигнућа као и очување језика и изворног народног стваралаштва, едукације становништва итд. У згради месне заједнице постоји библиотека која располаже са око 750 књига док у "ЕТНО КУЋИ" су сачувани предмети од наших предака .

Ловачко удружење “СРНДАЋ ” из Врбице има 30 чланова. Купили су земљиште и салаш коју су уредили за ловачки дом. Они нису само друштво које се бави одстрелом дивљачи већ је друштво које брине о дивљачи посебно у зимском периоду и уређује и чува своје ловиште, организује узгој фазана. ServiceImg Ловачко друштво располаже са ловиштем од око 3000 ха. Чести су инострани гости и ради се на развоју ловног туризма. У току 2006-2007 године извржили су пошумљавање са око 2400 стабала багрема и другог дрвећа. Изградили су високу осматрачницу за лов дивље свиње.

Удружење пензионера има своју канцеларију у згради Месне Заједнице. Брине се о својим члановима, тако што набавља за њих по најповољнијим ценама прехрамбене производе, зимницу, огрев. Организује састанке, дружења и излете.

Фудбалски клуб "Раднички" пре шест година престао је са активним учествовањем у Фудбалској лиги због недостатка финансијских средстава. Али од 1974 сваке године организује традиционални годишњи фудбалски турнир између фудбалера који су остали у селу и између фудбалера који су на неки начин везани за Врбицу. Ову традиционалну манифестацију одржавају задње суботе у августу месецу пре сеоске славе - БУЧА. Данас ФК броји 30 чланова и активно ради са пионирима и омладином.

У насељу Врбица постоји католичка црква која је изграђена 1938 год. уз помоћ породице Ледерер. Мештани су углавном сви католичке вероисповести изузев неколико породица православне и реформатске вере.

Некадашње пољопривредно имање “Граничар” је приватизовано. Данас запошљава 6 радника. Виише од 1500 ха земљишта је у власништву Министарства и чека да га неко узме у закуп. Од пољопривредних култура које се гаје на овом подручју су: на првом месту је бели лук, који због посебне карактеристике и састава земљишта, постиже врхунски квалитет. Производи се и пшеница, кукуруз, сунцокрет, детелина, шећерна репа, дуван итд. Узгој свиње и стоке, пуштање говеда на испашу, продаја млека обезбеђује скроман приход мештанима. 

 

ДЕМОГРАФИЈА

У насељу Врбица живи 404 становника. Просечна старост становништва износи 45,9 година (43,5 код мушкараца и 48,0 код жена). У насељу има 173 домаћинства, а просечан број чланова по домаћинству је 2,34.

Број становника по задњем попису из 2002 год. је 404. Почетком 1953. год. Врбица је имала највише становника по тадашњем попису 1363. Данас у селу има 280 становника и 135 домаћинстава , око 60 празних и 35 рушених кућа. Социјални састав становништва је: 102 пензионера и њихови брачни другови, 17 остарелих земљорадника, 45 предшколске и школске деце до 18 године старости, 60 незапослених лица 18 радника и 38 пољопривредника.

Ово насеље је у великим делом насељено мађарима (према попису из 2002. године), а у последња три пописа, примећен је пад у броју становника.

 

СЛИКЕ

ServiceImg            ServiceImg           ServiceImg

 

БИЛТЕН

ServiceImg ServiceImg ServiceImg ServiceImg
ServiceImg ServiceImg ServiceImg ServiceImg